Här hittar du kommunexempel på balansering, både frivillig och lagstyrd kompensation och vad kommunerna väljer att kompensera med.
Göteborgs Stad tar extra hänsyn till den rödlistade arten mindre hackspett när nya bostadsområden planeras. I första hand undviker de att påverka miljön där mindre hackspett lever och att minimera intrång i naturen.
I andra hand görs åtgärder för att kompensera för de naturvärden som försvinner vid nybyggnationen. Göteborgs Stad arbetar också med förstärknings- och kompensationsåtgärder för mindre hackspett. Läs mer om detta arbete och se den korta informationsfilmen här.
Tre kortare exempel på balansering på kommunal mark i Helsingborgs stad. Exploateringen skedde på parkmark, åkermark och ängsytor och kompenseras genom att höja värden i eller omkring området samt flytt av värdefulla träd.
(1 min, 40 sek)
Medverkande: Gustav Johnsson, planarkitekt, och Fredrik Bengtsson, kommunekolog.
Tre exempel på balansering i Lomma kommun (lyckade och mindre lyckade). De undviker att ta ner och skada träd vid exploatering genom att tänka efter före, kompenserar förlust med till exempel gröna tak och ökar värdet på natur som finns på platsen. Lärdomen som också nämns är att man måste undersöka området i tidigt skede och ha samråd för att hitta de funktioner grönytorna har för de boende. (4 min, 10 sek)
Medverkande: Helena Björn, miljöstrategiskt ansvarig.
I Svedala kommun kompenseras åkermark med många olika kompensationsåtgärder och här berättar de om ett exempel med kompensation genom anläggning av en vattenpark. Överklagan till Mark- och miljööverdomstolen, som det berättas om i filmen, fick inte prövningstillstånd och detaljplanen vann laga kraft 2022.
Du får också med dig en lärdom från kompensation på kvartersmark – det är svårt att verkligen få det genomfört. (3 min, 30 sek)
Medverkande: Jeanette Widén Gabrielsson, plansamordnare.
Västerås Stad ger ett exempel på varför och hur man skapar en grön korridor som åtgärd för att gynna fladdermöss och biologisk mångfald. Åtgärderna sker på kommunal mark som sålts vidare till privat exploatör och finansieras av exploateringskostnaden. (3 min, 10 sek)
Medverkande: Kristoffer Jasinski, kommunekolog.
Från Örebro kommun kommer Ekoplankompassens mest utförliga exempel. Du får följa med från projektstart till utvärdering. Exemplet gäller bara delvis frivillig kompensation och då på kommunal mark, men du får ta del av några riktigt lyckade insatser som bevisligen har ökat biologisk mångfald och insikten att kommunikation är “A och O” för att lyckas. (20 min, 30 sek)
Medverkande: Per Wedholm, kommunekolog.
Ekoplankompassen är skapad i samarbete mellan
Hållbar Utveckling Skåne och Högskolan Kristianstad.
Finansiär: Region Skånes miljövårdsfond
Kontakt: info@hutskane.se
© 2022 Hållbar Utveckling Skåne